Dentalux – Batak

Parodontologija

Parodontopatija predstavlja uznapredovalo hronično zapaljenje gingive. Ona pripada najčešćim oboljenjima uopšte. Zbog prisustva bakterija u zubnim naslagama (plak) dolazi do razvoja zapaljenja koje zahvata potporni aparat zuba koji je lokavizona oko zubnog korena, a takođe može da zahvati i okolne kosti. Ukoliko se ne leči, može doći do vidljivog povlačenja gingive, zubi se razlabavljaju ili mogu da budu potpuno izgubljeni. Prisutno zapaljenje pritom ispoljava delovanje na čitav organizam, npr. potpomaže nastanku oboljenja srca i krvotoka i šećerne bolesti. Iz tog razloga su veoma važni specijalna dijagnostika, kao i ciljano lečenje.

Simptomi/posledice parodontopatije:

 • nagomilavanje dentalnog plaka
 • zapaljenje gingive (gingiva je uvećana, crvena, otečena)
 • osećaj stranog tela između zuba
 • krvarenje gingive
 • ogolićenje krata i korena zuba (povlačenje gingive)
 • resorpcija(razgradnja) kosti
 • gingivalni džepovi
 • neprijatni zadah
 • migracija zuba
 • klaćenje zuba
 • ispadanje zuba

Samo prvi stadijumi u razvoju parodontopatije su revizibilni(uvećanje, oticanje, zapaljenje gingive, krvarenje gingive), ukoliko se u tom periodu reaguje sa adekvatnim lečenjem(skidanje dentalnog plaka, vođenje oralne higijene, ispiranje oralnim tečnostima) moguće je povratiti stanje pre zapaljenja.

Ukoliko dođe do razgradnje kosti, razgradnje gingive kao i potpornog aparata zuba(kolagenih vlakana) oštećenja su trajna i lečenjem se ne može vratiti u pređašnje stanje pre početka bolesti. Ono što se može uraditi je da se spreči dalje napredovanje tj. progresija bolesti adekvatnom terapijom i redovnom oralnom higijenom. U terapiji lečenja koriste se metode: uklanjanje dentalnog plaka, uklanjanje zubnog kamenca, kiretaza džepova i duboka kiretaza džepova, aplikacija leka u parodontalni džep, ispiranje džepova i hirurška (parodontološka) operacija.


Mi u lecenju parodontopatije koristimo:

  • PET test
   Sada Vam na raspolaganju stoji i mogućnost provjere realnog stanja vaših desni jednostavnim uzimanjem uzorka i njegovom analizom.PET test Vam omogućava da uzimanjem uzorka iz postojećih džepova, dobijete kvalitativni i kvantitativni dokaz uzročnika ove bolesti kod Vas, na osnovu koje stomatolog određuje terapiju.Za identifikaciju uzročnika koristi se PCR metoda što je trenutno najmoderniji postupak , visoke osjetljivosti i precizne kvalifikacije.Dentalux Vam sada po prvi put omogućava testiranje i u Srbiji.Vas uzorak se iz nase ordinacije salje u laboratotiju u Nemackoj, a rezultati Vas ocekuju za samo 7 dana.

 • PRP u lecenju parodontopatije
  Kada se usled oštećenja tkiva aktiviraju trombociti, iz njih se oslobađaju faktori rasta koji stimulišu regeneraciju tkiva. Trombiciti i faktori rasta se u površini kože polako oslobađaju, ka dubljim slojevima gde pobuđuju fibroblaste da proizvedu nov kolagen i ekstracelularni matriks, čime se paradoncijum sam obnavlja
  Princip radaPRP je izuzetno efikasna i sigurna metoda, prilikom koje ne postoji rizik od bilo koje alergijske reakcije, pošto se PRP dobija iz vaše krvi, pa je procedura 100% sigurna! Procedura izgleda tako što se izvadi mala količina krvi, iz koje se centrifugom razdvoje crvena krvna zrnca od plazme u kojoj ostaju krvne pločice, u koncentraciji većoj nego u punoj krvi. Nakon toga se finom iglom PRP ubrizgava nazad u parodoncijum brojnim malim ubodima. Metoda je potpuno bezbolna

Zakažite besplatan pregled

  Kontaktirajte nas

  Ako niste u mogućnosti da nas pozovete, slobodno nas kontaktirajte putem mail-a. Trudićemo se da odgovor dobijete u najskorijem roku.

  Not readable? Change text. captcha txt

  Start typing and press Enter to search