Dentalux – Batak

Protetika

Bezmetalne krunice

Kada dođe do gubitka jednog ili više zuba nastaju problemi kao što je pomeranje zuba u vilici ili preopterećenje kosti vilice. Ugradnjom bezmetalnih krunica od keramike ovi problemi nestaju.
Bezmetalna keramika je vrhunac današnje stomatologije. Estetska stomatologija bi praktični bila nezamisliva bez bezmetalne keramike. Sam način izrade bezmetalnih keramičkih kruna: kompjutersko skeniranje otiska, jako precizno brušenje i lasersko sečenje cirkonijuma dovodi do preciznog naleganja budućeg bezmetalnog rada bez ikakvog dugotrajnog upasivanja i guranja pod desni. Samo brušenje za bezmetalne krune ide tik do desni ili pola milimetra ispod desni (ovako se dobija najbolji estetski efekat) tako da ne postoji nikakvo ugrožavanje ili reakcija desni na cirkonijum, a i sam materijal je višestruko biokompatibilniji od metala.

Estetski momenat je takođe jako važan za svakog pacijenta a i za nas. Sa bezmetalnom keramikom se može postići nešto što se nije moglo zamisliti sa metalokeramičkim zubima.


Metalokeramika

Metalokeramičke Krunice su danas najčešća vrsta krunica koja se koristi u fiksno-protetskoj terapiji. Ispunjava funkcijske i estetske uslove te štiti zubni nosač. Izradjuju se od titanijuma koji je veoma bio-kompatabilan i desni imaju minimalnu reakciju na njega, a uz to je i veoma čvrst i izdržljiv.
Na metalnu osnovu se nanosi sloj keramike, koji u potpunosti prekriva metalnu osnovu, tako da se metal u ustima ne može videti. Na taj način se sa jedne strane dobija čvrstina i izdržljivost metala, a sa druge strane se zahvaljujući keramici na površini dobija vrhunski estetski rezultat.


Akrilatne proteze

Akrilatne proteze se rade kod bezubih pacijenata. Nakon njihove izrade neophodan je proces adaptacije kako bi se pacijenti navikli na izgled, a pre svega na funkciju totalnih proteza. One se sistemom vakuma uz pomoć pljuvačke drže na vilicama tako da imaju izvesna ograničenja u odnosu na vizil proteze. Važno je redovno održavanje higijene totalnih proteza. Savetuje se njihovo pranje posle svakog jela mekanim četkicama i neabrazivnim pastama. Na taj način se sprečava zadržavanje hrane ispod proteza, iritacija i upala desni. Noću se proteze skidaju da bi se meka tkiva odmorila. Zbog navedenih ograničenja važno je sačuvati svaki zub jer će poslužiti kao oslonac budućoj protezi, doprinoseći njenoj stabilnosti.

Postoje nove akrilantne proteze sa karakterizacijom koje kod bezubih pacijenata mogu da imitiraju u potpunosti vilicu


Parcijalna akrilatna proteza sa metalnim kukicama


Deflex proteze

napravljene su od revolucionarnog termoplastičnog poliamida koji omogućava dobijanje polu-fleksibilne, polu-rigidne proteze. Ove proteze obezbeđuju veliki komfor i lako privikavanje pacijenata.

Prednosti:

 • Visoka translucencija materijala obezbeđuje da se boja mekog tkiva providi kroz protezu što daje prirodniji izgled zuba
 • Mala specifična težina materijala omogućava da se proteza izradi u tankom sloju i ne smeta pacijentu pri govoru
 • Ne sadrže monomer pa nema alergijskih reakcija kao kod akrilatnih proteza
 • Fleksibilne su, ali ne i mekane
 • Otporne su na udar i padove
 • Mala apsorpcija vode iz usta
 • Mogu se kombinovati sa različitim vrstama zuba, bilo kao totalne ili parcijalne proteze, ali i u kombinaciji sa Ch-Co skeletom ili krunama i mostovima
 • Nema promena u boji proteze u dužem vremenskom periodu
 • Bez vidljivih metalnih kukica


PARCIJALNE SKELETIRANE PROTEZE

su zubne proteze koje se izrađuju kad je preostao mali broj zuba u vilici. Ovakve proteze u osnovi imaju metalni skelet koji daje čvrstinu.

One nadoknađuju izgubljene zube i silu pritiska prilikom žvakanja najčešće prenose na postojeće zube posebnim veznim elementima koji ujedno drže protezu na mestu u ustima.

Proteze se za zube mogu držati ili metalnim kukicama koje obuhvataju postojeće zube i vide se u ustima, ili preciznim veznim elementima tzv. “atečmenima” koji mnogo preciznije drže protezu, pravilnije prenose pritisak na zube i sakriveni su tj. ne vide se u ustima.

Za parcijalnu skeletiranu protezu sa atečmenima, potrebno je prethodno pripremiti zube za koje će se vezivati proteza, odnosno rade se posebne metalokeramičke krunice na tim zubima, tzv. “namenske krunice”.

Parcijalne skeletirane proteze sa atečmenima u kombinaciji sa namenskim krunicama su najbolje rešenje među parcijalnim protezama.

 

Proteza sa kukicama koje obuhvataju postojeće zube

“namenske krunice” sa “atečmenom” na koji se uzglobljava proteza

proteza sa atečmenima koji su sakriveni

 


Teleskopske proteze

Teleskopske proteze (pokretni most) se preporučuju kod pacijenata koji su ostali sa manjim brojem zuba. Prednost ove proteze je što se mogu sačuvati preostali zubi i u tom slučaju služe kao nosači- stabilizatori proteze sto je vrlo bitno, naročito kod pacijenata koji nemaju idelane uslove za implante i totalne proteze. Ovakva proteza je idealno i dugoročno rešenje za pacijente koji žele da sačuvaju svoje zube. Najzahvalnija je i za održavanje oralne higijene.

Zakažite besplatan pregled

  Kontaktirajte nas

  Ako niste u mogućnosti da nas pozovete, slobodno nas kontaktirajte putem mail-a. Trudićemo se da odgovor dobijete u najskorijem roku.

  Not readable? Change text. captcha txt

  Start typing and press Enter to search