Dentalux – Batak

Preventiona I dečija stomatologija

Pridobiti poverenje najmlađih pacijenata je veliki uspeh za svakog doktora. Naš cilj je da uspostavimo odnos pun poverenja sa Vama i Vašim detetom.

Prva poseta stomatologu može biti i pre nicanja prvog zuba. Tada se roditeljima daju saveti vezani za održavanje higijene bebinih usta kao i o pravilnim navikama prvenstveno u ishrani.

Važno da prva poseta bude kratka, bez bilo kakvog zahvata, već samo upoznavanje sa doktorom i ordinacijom kroz igru.


Karijes mlecnih zuba

Prvi simptomi su pojava belih mrlja na prednjim sekutićima uz ivicu desni. Vremenom se mrlje produbljuju i karijes dalje napreduje. Čim se pojave bele mrlje važno je obratiti se stomatologu, radi sprečavanja dalje progresije karijesa. Na redovnim kontrolama uočiće se rana pojava karijesa i na vreme sprečiti da ne dođe do pojave bola i komplikacija. Važno je sačuvati svaki mlečni zub do njegove smene, jer oni predstavljaju čuvare prostora za stalne zube, a takođe utiču na pravilno žvakanje hrane.


Povrede zuba

Povrede zuba kod dece su dosta česte. Najčešće se povređuju mlečni ili stalni sekutići. Ovakve povrede izgledaju dosta dramatično za roditelje, jer pored povrede zuba, dolazi do otoka mekog tkiva. Bez obzira da li postoje bol, otok, klaćenje zuba, treba što pre konsultovati stomatologa. Kod dece koja se bave sportom postoje štitnici kojima se štite zube i meka tkiva od povreda. Takođe, najčešće se dešavaju povrede na izbačenim (protrudiranim) zubima i zato treba razmišljati o pravovremenoj ortodontskoj terapiji.


Zalivanje fisura

U periodu kada počinju da niču stalni zubi, potrebno je zaliti fisure zuba, radi sprečavanja razvoja karijesa.U periodu izmedju 6 i 7 godine niče prvi stalni zub (kutnjak) tj. šestica. Zalivanje fisura je postupak u cilju prevencije karijesa na bočnim zubima i ne može se sprovoditi na zubima koji su već zahvaćeni karijesom.


Fluorizacija zuba

Zakažite besplatan pregled

    Kontaktirajte nas

    Ako niste u mogućnosti da nas pozovete, slobodno nas kontaktirajte putem mail-a. Trudićemo se da odgovor dobijete u najskorijem roku.

    Not readable? Change text. captcha txt

    Start typing and press Enter to search