7 načina kako savladati strah od zubara

Verovatno ste dosta puta čuli da neka osoba ima strah od posete zubaru. Mnogi ljudi imaju sličan strah, a razlozi za to su razni. Strah od zubara naziva se dentofobija i nekada može predstavljati pravi problem pacijentu.

Osobe koje imaju ovaj strah, u stanju su da godinama odlažu posetu zubaru, sve do momenta kada problem sa zubima postane toliko veliki, da zaista moraju da odu na pregled i popravku jednog ili više zuba. U još gorem slučaju, bolest zuba ili desni može biti toliko poodmakla, da više ne može da se popravi i da su potrebni ozbiljniji stomatološki zahvati. U ovom stadijumu, narušeno je oralno, ali i opšte zdravstveno stanje.

Ukoliko imate ovakav problem, delimo sa vama 7 korisnih saveta, kako da prevazidjete ovaj strah:

  1. Ispičajte strahove svom stomatologu

Budite iskreni sa svojim stomatologom i ispričajte mu kako se osećate prilikom posete ordinaciji. Stomatolozi imaju iskustva sa pacijentima koji imaju slične probleme i možete biti prijatno iznenadjeni pristupom zubara, koji će vas pričom opustiti i polako pripremiti za proceduru koja sledi.

  1. Unapred planirajte posetu stomatologu

Zakažite termin kod zubara tog dana kada nemate druge obaveze nakon toga, kako bi mogli odmah posle otići pravo kući. Na ovaj način, nećete biti pod dodatnim stresom da treba posle zubara još negde da idete, već možete otići kući i odmoriti.

  1. Pazite na unos hrane i tečnosti

Pre zakazanog termina, izbegavajte hranu sa visokim sadržajem šećera ili kofeina, jer nadražuju nervni sistem i stvaraju dodatnu nervozu. Umesto toga, jedite laganiju hranu pre posete stomatologu.

  1. Vežbajte tehniku dubokog disanja

Duboko disanje je ključno u momentima kada osetite napetost. Udahnite duboko i polako, zadrzite dah, a zatim isto tako polako izdahnite. Ponovite ovo nekoliko puta. Na taj način ćete opustiti mišiće i nerve i održati smirenost.

  1. Redovno posećujte svog zubara, ne koristite izgovore da biste pomerili termin

Strah od toga koliko bi veliki mogao biti problem sa zubima, stvaraće vam negativan osećaj kada dodje vreme za posetu zubaru. Medjutim, ukoliko budete posećivali svog zubara na svakih 6 meseci, uspostavićete bliskiji i opušteniji odnos, što će doprineti da se oslobodite straha. 

  1. Zamolite zubara da vam prethodno objasni postupak

Odnos pacijent-stomatolog mora biti pun poverenja, a to se postiže tako, što će vam stomatolog objasniti šta ćete tačno raditi tog dana, koliki je intenzitet bola, kako teče postupak i sl. Ukoliko stomatolog i preskoči ovaj korak, slobodno ga podsetite da biste voleli da znate šta ćete raditi tog dana, jer će vam to smanjiti stres i strah.

  1. Razmotrite dodatne lekove

U nekim slučajevima, kada su veće intervencije u pitanju, stomatolog može predložiti blagu sedaciju, kako bi se pacijent relaksirao i lakše podneo ceo postupak.

Ako vas strah od zubara sprečava da ga posetite, vremenom može doći do pogoršanja oralnog zdravlja. Preporučujemo vam da što pre posetite svog zubara i popričate s njim, kako biste utvrdili najbolji vid pružanja usluge za vas, na način koji će vam najviše odgovarati.DentAlux tim je uvek na raspolaganju za svaki vid pomoći svojim pacijentima. Dajemo prioritet oralnom zdravlju pacijenata i želimo da vam boravak kod nas bude što prijatniji.

Recent Posts
Kontaktirajte nas

Ako niste u mogućnosti da nas pozovete, slobodno nas kontaktirajte putem mail-a. Trudićemo se da odgovor dobijete u najskorijem roku.

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search