Sisanje palca kod dece

Sisanje palca, prsta ili cucle kod male dece u mnogima budi pozitivne emocije. Čak oko 75 odsto dece sisa palac, ali ova navika nije uvek razlog za brigu, zato što kod velikog broja dece prođe brzo i gotovo neprimetno. Ukoliko postane ucestala  može ozbiljno uticati na razvoj zuba i vilica ukoliko se ne iskoreni na vreme. To je refleks koji im omogućava da se osećaju sigurno, srećno i zaštićeno. Iz tog razloga će dete češće posegnuti za ovom navikom u situacijama kada je odvojeno od roditelja ili se nalazi u nepoznatom okruženju. Takođe, sisanje palca nekim bebama olakšava uspavljivanje.

Sisanje palca može početi i pre rođenja, u materici. U periodu između druge i četvrte godine deca obično prestaju sa ovom navikom. Ukoliko pak navika potraje duže,

dolazi do promene morfološkog oblika zubnih nizova i njihovog međusobnog odnosa.. Gornji zubi se pomeraju ka napred, a donji ka jeziku i nastaje otvoren zagrižaj. Takođe, dolazi do promena u razvoju nepca. U deformisani predeo dete potiskuje jezik, usne ili obraze i na taj način se stvara sekundarna štetna navika koja pogoršava nastalu deformaciju.

U kojoj meri će se razviti deformacija zavisi od genetike, načina na koji se štetna navika upražnjava i od trajanja štetne

Treba obratiti pažnju na koji način dete sisa palac. Ako mu nežno leži u ustima, manje je mogućnost da će prouzrokovati oštećenja nego ako ga agresivno sisa i stvara pritisak na usta i zube, to može prouzrokovati dalje formiranje ortodonskih anomalija, i potrebu za daljim ortodontskim tretmanom. Kod dece koja energično sisaju palac, prilikom vađenja prsta iz usta često se može čuti zvučni signal. U ovim slučajevima morfološke promene mogu nastati već i na mlečnim zubima.

Osim problema sa zubima daca najcesce imaju problem i sa govorom,

određeni glasovi (oni koje nazivamo zubnim: d ,t, c, z, s) se, usled pogrešno pozicioniranih zuba, nepravilno izgovaraju, što značajno utiče ina celokupan govor.

Ni cucla nije preterano bolja, na isti način utiče na razvoj zuba, ali se pokazalo da je deci lakše da ostave sisanje cucle nego prsta.

Kako rešiti ovaj problem kod deteta?

-Budite pozitivni i trudite se da uvek podržavate dete. Umesto kažnjavanja kada sisa palac, nagradite ga i pohvalite onda kada to ne radi.

– Pokušajte da objasnite detetu u skladu sa njegovim uzrastom zbog čega bi trebalo da prestane da sisa palac. Dobar primer je da ga poredite sa nekim crtanim junakom i kažete kako ni on ili ona ne sisaju palac.

-Napravite tabelu napretka i neka dete stavlja nalepnicu svaki dan, kada uspe da ne sisa palac. Ukoliko izdrži nedelju dana bez sisanja palca, nagradite ga nečim što voli, a ukoliko izdrži mesec dana, može se reći da ste se rešili ove loše navike.

– U situacijama kada je dete povređeno ili bolesno nemojte mu braniti da upražnjava ovu naviku. Sisanje palca ga tada umiruje i svaki razgovor na ovu temu bi bio kontraproduktivan.

– Potrudite se da dete bude stalno okruženo igračkama ili slikovnicama kako bi bilo okupirano igrom. U suprotnom dosada budi u detetu želju za sisanjem palca.

-Jasno mu objasnite šta se može desiti sa njegovim zubima, ukoliko bude sisao palac.

Recent Posts
Kontaktirajte nas

Ako niste u mogućnosti da nas pozovete, slobodno nas kontaktirajte putem mail-a. Trudićemo se da odgovor dobijete u najskorijem roku.

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search