Razlike izmedju profesionalnog beljenja zuba i izbeljivanja kod kuće

Osmeh je nešto što prvo primetimo kod ljudi prilikom upoznavanja. Na osnovu toga, stičemo prvi utisak o nekome, koji se kasnije teško menja. Zato su blistavi zubi preduslov zdravlja i lepote.

Izbeljivanje zuba poslednjih godina postaje sve popularnije i iako su naši zubi prirodno bele boje, zubna gleđ može biti različitih nijansi i vremenom može postati manje ili više prebojena. Prebojenost može nastati iz različitih razloga, neki zavise on naših životnih navika, a neki su posledica povrede ili bolesti.

Neki od glavnih razloga, zbog koji zubi vremenom postaju obojeni su:

 • Hrana i piće (posebno kafa, čaj i crveno vino)
 • Upotreba duvana
 • Starost
 • Povrede zuba
 • Lekovi (neki antihistaminici, antipsihotici i lekovi za visok krvni pritisak, neki antibiotici, hemoterapija)

Proizvodi za izbeljivanje, sadrže jedno od dva sredstva za beljenje zuba: vodonik-peroksid ili karbamid-peroksid. Ovi sastojci pomažu razbijanju mrlja na manje delove i smanjuju koncentraciju boje u zubu. Beljenje ne deluje na sve zube, pre svega nema dejstvo na krunice, fasete i druge stukture koje nisu prirodne.

Obavezno se posavetujte sa svojim stomatologom pre nego što odlučite koji način je najpogodniji za Vas. 

Postoje 3 osnovna načina izbeljivanja zuba

 1. Paste za zube sa izbeljivačem

Ova pasta za zube uklanja mrlje samo na površini zuba i one su najnežnije sredstvo za beljenje, što je odlično za osobe sa osetljivim zubima. Budući da koriste postupak poliranja za razliku od hemikalija za beljenje, paste za beljenje zuba obično nemaju štetne efekte. Međutim, isto tako nemaju ni zavidan efekat kod beljenja. Ovakve paste je potrebno koristiti i do nekoliko meseci, kako bi se video blagi efekat izbeljivanja zuba.

 1. Izbeljivanje zuba kod kuće

Ovaj način beljenja zuba nikako ne biste trebali da radite bez prethodne konsultacije sa stomatologom. Sam process se obavlja kod kuće, uglavnom uz pomoć traka za beljenje, koje sadrže peroksid koji deluje ispod površine zubne gleđi. Za vidljiv efekat, potrebno ih je koristiti više dana ili nedelja. 

Drigu način izbeljivanja kod kuće, su folije, koje se prave prema otisku vaših zuba i u njih se stavlja specijalan gel za beljenje. Ove folije se koriste uglavnom preko noći i ne bi trebale da se nose predugo, jer peroksid u gelu može da iritira vaše zube i / ili desni.

 1. Profesionalno izbeljivanje zuba

Profesionalno izbeljivanje se vrši u stomatološkoj ordinaciji i najsigurniji je metod izbeljivanja, jer ga obavlja stručno lice, odnosno stomatolog. Izbeljivači koji se koriste, su mnogo jači od onih koji se koriste kod kuće, jer imaju veći procenat peroksida. Naravno, krajnji efekat beljenja koji dobijete nakon sat vremena, je nemerljivo bolji od prethodnih.

Razlike između profesionalnog beljenja zuba i beljenja zuba kod kuće

Postoji nekoliko glavnih razlika između ove dve metode: 

 • Vreme

Vreme potrebno za izbeljivanje zuba kod kuće u odnosu na ono utrošeno prilikom profesionalnog beljenja, da bi se postigli slični rezultati, je značajno duže. U stomatološkoj ordinaciji za 1-2 sata, može se postići da vaši zubi budu i do 8 nijansi belji, dok bi kod kuće morali provoditi 1-2 sata dnevno više dana ili nedelja, da bi vaši zubi postali 3-6 nijansi belji.

 • Trošak

Naravno, srazmerno brzini dobijenih rezultata je i cena ordinacijskog izbeljivanja, veća u odnosu na kućno. Medjutim, uzimajući u obzir da je za profesinalno beljenje dovoljna samo jedna poseta stomatologu, a da za kućnu upotrebu morate potrošiti dosta gela tokom dužeg vremenskog perioda, kako biste postigli sličan rezultat- ordinacijsko beljenje opet ima prednost i na kraju izadje povoljnije.

Razumljivo, rezultati kućnog beljenja nikad ne mogu biti efikasni kao kod profesionalnog. Takodje, kod kućnog izbeljivanja zuba, mogući su neujednačeni rezultati, u zavisnosti od zuba i zdravlja usne duplje.

 • Dugovečnost

Budući da se izbeljivanjem kod stomatologa prodire dublje ispod površine zuba zbog koncentracije rastvora, vaši zubi će duže ostati beli, u poređenju sa domaćim metodama beljenja zuba.

Bilo da se odlučite za kućnu ili profesinalnu metodu, vrlo je važno da se pre toga dobro informišete o proceduri kod svog stomatologa, kako biste doneli pravu odluku kada je izbeljivanje zuba u pitanju. Takođe, stomatolog će vam dati informaciju o tome da li ste uopšte kandidat za beljenje zuba. Naravno, najbolja metoda zavisi od rezultata koje želite da postignete i vašeg opšteg oralnog zdravlja.

Budite slobodni da nas posetite u našoj ordinaciji DentAlux Batak u Novom Sadu, kako bi vam dali pravi savet kada je beljenje zuba i vaše oralno zdravlje u pitanju.

Recent Posts
Kontaktirajte nas

Ako niste u mogućnosti da nas pozovete, slobodno nas kontaktirajte putem mail-a. Trudićemo se da odgovor dobijete u najskorijem roku.

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search